(odkażanie) – działania mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale.
Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów.
Dezynfekcja, dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.
Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:
- drobnoustroju – gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
- środka dezynfekcyjnego – właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas
- działania,
- środowiska – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.
Do dezynfekcji stosujemy metody fizyczne i chemiczne.
Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:
- czwartorzędowe sole amoniowe
- alkohole
- aldehydy
- związki fenolowe
- biguanidy
- związki halogenowe
- utleniacze - nadtlenki
- kwasy i zasady.
Im dłuższy jest czas działania i im wyższe stężenie środka dezynfekcyjnego (z wyjątkami), tym większa część drobnoustrojów zostanie zniszczona.